Suunniteltaessa verkkosivustoja joko henkilökohtaiseen tai yrityskäyttöön on tärkeää huomioida sivuston värivalinnat. Verkkosivuston suunnittelun voi toki jättää ammattilaisen huoleksi, mutta jos haluat tehdä sivut itse, kannattaa ottaa huomioon muutama seikka, joista kerromme lisää tässä artikkelissa.
Verkkosivustosi voi auttaa sinua luomaan brändin
Hyvä verkkosivusto on tärkeä osatekijä halutessasi brändätä itsesi, yrityksesi tai tuotteesi. Se on usein ensimmäinen kontakti sinun ja mahdollisten asiakkaidesi välillä. Aivan ensimmäinen askel lähtiessäsi suunnittelemaan omia verkkosivujasi on tutkia, mitä muut saman alan toimijat ovat saaneet aikaan ja miltä heidän sivunsa näyttävät. Ensimmäinen vinkkimme onkin, että tutustu paremmin ainakin suurimpien kilpailijoidesi sivustoihin ja mieti, missä heidän sivuillaan on onnistuttu ja mitä tekisit itse toisin. Brändääminen ei ole nopeaa toimintaa, joka tapahtuisi tässä ja nyt, mutta hyvä verkkosivusto luo jo pohjan tälle pitkäjänteiselle toiminnalle.
Verkkosivustosi visuaalinen ilme on äärimmäisen tärkeä erottautumiskeino – mitä värit kertovat?
Verkkosivustosi visuaalisen ilmeen merkitystä ei kannata aliarvioida. Se on äärimmäisen tärkeä keino erottua muista sivustoista. Nykyinen teknologia on niin kehittynyttä, että suttuiset tai muuten epäammattimaiset sivustot jäävät helposti massan varjoon. Väreillä on tässä merkittävä osuus, luovathan ne mielikuvia. Nämä mielikuvat tosin vaihtelevat yllättävänkin paljon kulttuurista toiseen.
Länsimaisessa kulttuurissa violettiin väriin liitetään mielikuvia kunniasta, arvokkuudesta, keinotekoisuudesta ja haikeudesta.
Sinistä väriä pidetään rentouttavana ja luottavaisena, mutta myös tietoon liittyvänä virallisena värinä. Toisaalta sitä voidaan pitää myös etäisenä ja melankolisena värinä. Vihreään väriin liitetään rauhoittava vaikutelma ja se symboloi usein luontoa. Toisaalta vihreään liitetään myös negatiivisia merkityksiä, kuten ahneus ja kateus. Oranssi väri saattaa tuoda mieleen liikkeiden alennusmyyntilaput ja se liitetäänkin usein edullisuuteen. Toisaalta oranssiin väriin liitetään myös luovuus ja itsevarmuus, ärsyttävyys ja levottomuus. Fiskarsin klassikkosakset ovat niittäneet maailmanmainetta tämän värin siivittäminä.
Keltaista väriä pidetään piristävänä ja vieraanvaraisena. Toisaalta se saatetaan kokea myös uhkaavana ja sairauteen viittaavana värinä. Punainen väri liitetään intohimoon, rakkauteen, huomioon, syntiin, vaaraan ja aggressiivisuuteen.
Ruskea väri koetaan länsimaissa maanläheisenä ja nöyränä. Toisaalta se voidaan liittää myös köyhyyteen. Valkoista väriä pidetään länsimaissa puhdistavana ja viattomana, mutta toisaalta myös tyhjänä ja kylmänä. Harmaa huokuu perinteistä, laadukkuutta, masentavuutta sekä arkisuutta. Mustaan väriin taas liitetään länsimaissa ajatus virallisuudesta, voimasta, tyylikkyydestä, kuolemasta, surusta ja mysteeristä.
Hyödynnä värien herättämät mielikuvat sekä väriharmonia
On hyvä tiedostaa värien katsojassa herättämät mielikuvat, ja käyttää värejä omalla verkkosivulla tältä pohjalta. Jos käytät verkkosivustollasi useampaa väriä, kannattaa valita toisiinsa harmonisesti sopivia vaihtoehtoja. Jos värit eivät ole keskenään harmoniassa, vaan aiheuttavat ristiriitaisen tunnelman, on vaarana, että sivusto näyttää katsojan silmissä hyökkäävältä. Tällöin viesti saattaa katsojan silmissä olla aivan toinen kuin toivoit.
Usean värin käyttö
Usean värin käyttäminen on usein perusteltua, koska käyttämällä montaa väriä on mahdollista viestittää laajasti verkkosivusi tarkoituksesta. Jos et osaa yhdistellä eri värejä harmoniseksi kokonaisuudeksi, yksi tapa saavuttaa väriharmonia on käyttää värin erilaisia sävyjä. Voit kokeilla käyttää myös vastavärejä tai lähivärejä. Myös kolmisointuiset värit ja jaetut vastavärit toimivat yleensä hyvin. Väriympyrä on oiva väline pyrittäessä väriharmoniaan.
Valitse sivustollesi viestiäsi tukevia värejä
Valitse värit niin, että ne tukevat sivustosi viestiä. Vältä värejä, jotka korostuvat liian voimakkaalla tavalla, koska ne saattavat ärsyttää sivustosi käyttäjiä ja voivat jopa kääntää huomion sisällöstä pois. Sivustostasi saattaa näin muodostua epämukava mielikuva. Pyri raikkaaseen ja elävään ulkoasuun, jossa on hyödynnetty väriharmoniaa.