Punaisen värin psykologisia ominaisuuksia

Punaisen värin psykologisina ominaisuuksina voidaan nähdä muunmuuassa seuraavat asiat:

  • Punainen on intesiivinen, lämmin väri, joka yhdistetään voimakkaisiin tunnereaktioihin
  • Rakkaus, intohimo, voima ja viha liittyvät mielikuvaan punaisesta väristä
  • Punainen luo innostuksen tunnetta, sekä intensiivistä tunnelmaa.

Punainen väri koetaan monesti intohimoisena, voimakkaana, hauskana, iloittelevana, intensiivisenä, seksikkäänä, vihaisena tai ylpeänä. Tulkinnat siis vaihtelevat laidasta laitaan, ja onkin muistettava, että jokainen kokee värit eri tavoin. Riippuen myös kulttuurista ihminen saattaa kokea tietyn värin erilaisena.

Länsimaisessa kulttuuriperinteessä punainen on väri, joka monesti assosioidaan myös tulielementin kanssa. Tässä yhteydessä punaisen värin ominaisuuksia voidaan sanoa olevan myös energisyys, ailahtelevuus, temperamenttisuus sekä lämpö.

Värien vaikutus ihmiseen on kiistämätön, ja väripsykologia on verraton keino ymmärtää paremmin kuinka värit ohjailevat mielikuviamme.

Hyvänä esimerkkinä

punaiset pelinappulat valitessaan saattaa antaa itselleen mahdollisuuden voittoon: tutkijat nimittäin ovat huomanneet punaisilla pelinappuloilla pelaavalla pelaajalla olevan suurempi todennäköisyys voittoon.

Mistä tämä johtuu? Punaisen värin tuoma mielikuva saa ihmisen suhtautumaan lähtökohtaisesti tietyllä asenteella. Koska törmäämme punaiseen väriin tietyissä tilanteissa, yhdistämme värin noihin tilanteisiin ja niissä tutuiksi tulleisiin tunteisiin. Klassinen esimerkki tästä on Coca-colan Joulupukki-hahmo. Coca-cola puki alkuperäisesti tummiin vaatteisiin pukeutuneen joulupukkihahmon kirkkaan punaiseen antaakseen hahmolle helpommin lähestyttävämmän, ja lämpimämmän mielikuvan. Tuo möhömahainen ja aina iloinen hahmo taas sai ihmiset yhdistämään punaisen värin joulun väriksi – onhan joulupukin nuttukin punainen.

Punainen väri onkin loistovalinta pukeutumiseen, jos haluaa antaa itsestään lämpimän kuvan. Sävyllä tosin on suuri vaikutus, sillä kirkkaanpunainen mekko puhuu aivan eri kieltä, kuin syvä viininpunainen. Punainen sametti luo ylellisen vaikutelman – näemmehän punaista samettia usein erimaiden hovien sisustuksessa, hallitsijoiden virka-asuissa, sekä ylellisissä kullalla koristelluissa vanhoissa teatterisaleissa.

Ihminen, jonka lempiväri on punainen, samaistuu usein värin mukanaan tuomaan jännityksen ja energian tuntuun. Punainen on suosituin urheiluauton väri, eikä suotta. Kirkkaanpunainen väri saa meidät ajattelemaan nuoruutta ja vauhtia, varsinkin kirkkaanpunainen, joka on ollut klassikkoväri huulten maalaamisessa jo vuosisatojen ajan.

Punainen saa meidät tuntemaan intesiivisiä tunteita. Se on syvä ja aktivoiva väri, jonka avulla voi halutessaan boostata itsetuntoaan, turvan tunnettaan ja aktiivisuuttaan valitsemalla ympärilleen punaisia esineitä, tai vaatteita.