Punaisen värin psykologia

Punainen on erityisen mielenkiintoinen ja monipuolinen väri, joten se ansaitsee ehdottomasti oman kokonaisen artikkelin. Tutustumme tässä artikkelissa punaisen värin psykologiaan, joka saattaa jopa yllättää!

Punainen on intohimon väri

Värinä punainen on erityisen intohimoinen. Jos haluat viestiä kumppanillesi, että rakastat häntä ja että hän on ainoa rakastettusi, kokeile yhden, vankan, laadukkaan punaisen ruusun vaikutusta. Sattumaa ei ole sekään, että rakkautta ja rakastumista symboloi juuri tummanpunainen sydän. Punaisena hehkuva auringonlasku koetaan erityisen romanttisena näkynä, mikä ei sekään suinkaan ole sattumaa.

Punainen on tehokas varoitus- ja huomioväri

Punainen on myös voimakas huomio- ja varoitusväri, joka pysäyttää. Ei ole suinkaan sattumaa, että punainen on tärkeä osa esimerkiksi liikennevärien suunnittelua ja että punaisen tehovoima tunnetaan hyvin myös markkinoinnissa. Kun esimerkiksi tielläliikkujien huomio halutaan saavuttaa, voidaan punaista käyttää voimakkaana tehokeinona. Jos vaikkapa stop-merkki olisi sininen, ei se olisi läheskään niin vaikuttava kuin punainen stop-merkki. Myös liikennevaloissa punainen varoittaa ja kieltää suojatien ylittämisen tai auton liikkeellelähdön. Se kehottaa pysähtymään ja varomaan.

Mainonnassa punaisella värillä pyritään myös saamaan lukijoiden tai katselijoiden huomio. Kirjoitetussa tekstissä tärkeitä kohtia voidaan korostaa punaisella värillä, ja myös kuvissa voidaan hyödyntää punaisia yksityiskohtia tai koko kuva voi henkiä punaista maailmaa. Toisaalta liiallinen punaisen käyttö voi jopa ärsyttää katselijaa, joten sen käytössä on oltava tarkkana ja liiallisen käytön sekä tehokkaan käytön välinen raja onkin toisinaan häilyvä.

Punainen symboloi voimaa

Punaisen värin katsotaan myös symboloivan voimaa. Ei ole sattumaa, että monet lastenohjelmien sankarihahmot ovat juuri punaisia, vaan hahmojen väritys on tarkkaan mietitty huomiokeino. Mietipä vaikkapa suosittua Spider-mania, joka on aina valmiina taistelemaan oikeudenmukaisuuden puolesta ja auttamaan niitä, jotka eniten apua tarvitsevat, tai tummanpunaista erittäin nopeaa kilpa-autoa, Salama McQueenia, joka on nopeutensa lisäksi kunnostautunut myös ystävyyden – ja rakkaudenkin – saralla. Spider-mania tai Salama McQueenia olisi vaikea kuvitella minkään muun värisenä, ja juuri niiden väri auttaa niitä erottumaan taustasta ja luo niistä voimakkaan tuntuisia hahmoja, joista monet lapset pitävät.