Minkä värinen auto kannattaa valita?

Väreistä on moneksi, mutta minkä värinen auto kannattaa valita? Mikä on suosituin auton väri? Lue juttumme ja ota selvää!

Mitä värejä autoilijat pitävät parhaina auton väreinä?

Kun autoilijoilta kysyttiin eräässä tutkimuksessa, mikä on paras auton väri, voitti musta äänestyksen. Myös valkoinen ylsi kärkisijoille. Jo Henry Fordin väitetään sanoneen aikoinaan auton värin olevan samantekevä, kunhan väri on musta. Nykyautoilijat näyttävät olevan Fordin kanssa samaa mieltä. Mustan ja valkoisen värin jälkeen myös punainen on vahvoilla puhuttaessa parhaasta auton väristä.

Edellä mainittujen värien jälkeen auton värinä parhaimpana pidetään sinistä, harmaata, hopeaa, ruskeaa, vihreää, kultaa, keltaista ja violettia. Osa on myös sitä mieltä, ettei auton värillä ole väliä.

Mikä on suosituin auton väri?

Vaikka monet pitävätkin mustaa parhaana auton värinä, on suosituin auton väri tästä huolimatta kuitenkin harmaa. Jos auton värin suosiota tarkastellaan pitkällä aikavälillä ajanjaksolla 2000 – 2017, on harmaa selkeä suosikki. Vielä vuoden 2017 lopussa 22% autokannastamme oli väriltään harmaita. Punaisten autojen osuus oli 16% ja sinisten 15%. Toisaalta tarkasteltaessa autokantaa vuosituhannen alkupuoliskolla lähes 28% autoista oli väreiltään punaisia ja 18% oli sinisiä.

Mitä auton väri kertoo omistajastaan?

Valitessasi auton väriä kerrot samalla tarinaa siitä, kuka haluaisit olla taikka kuinka muut sinut kokevat. Saatat myös valita värin käytännöllisista syistä, kuten siitä syystä, että valitsemassasi värissä ei lika näy kovin hyvin. Tämä onkin varmasti yksi syy, jonka vuoksi hopeanharmaa auto on yleisin maanteillämme. Vaikka musta onkin tällä hetkellä monen autoilijan suosiossa, on mustassa värissä myös huonot puolensa. Ensinnäkin pölyhiukkaset näkyvät helposti mustan auton pinnalla. Tämän lisäksi musta auto saattaa kesäisin kuumentua muun värisiä autoja pahemmin.

Osa autoilijoista suosii eri värejä suurissa tai pienissä autoissa. Pienikokoisen auton osalta saatetaan valita helpommin iloinen ja kirkas väri kuin suurikokoisen auton kohdalla. Suurien autojen osalta suositaan yleensä hillitympiä värejä.

Jos autosi on yritysauto, saattaa tämä vaikuttaa autosi värivalintoihin, haluathan toki luoda itsestäsi kuvan turvallisena, aikaansaavana ja vakaana työntekijänä, johon voi luottaa. Yritysautoina käytetään usein hopeanharmaita autoja. Mustan auton omistajaa voidaan pitää vallanhakuisena, kun taas hopean värisen tai harmaan auton omistajaan liitetään helposti kuva kontrollifriikistä. Punaisen auton omistajaa pidetään helposti huomionhakuisena henkilönä, joka tykkää olla huomion keskipisteessä. Valkoisia autoja suosivia pidetään usein moderneina ja tarkkoina autonomistajina, jolle järjestys on tärkeää. Sininen auto viittaa lojaaliin, rauhalliseen ja rentoon ihmiseen ja vihreä auto perinteitä kunnioittavaan omistajaan.

Humoristi sen sijaan valitsee alleen keltaisen auton. Keltainen väri tuo monelle ensimmäisenä mieleen auringon ja tietynlainen aurinkoinen pilke silmäkulmassa on myös monella keltaisen auton omistajalla. Keltaisen auton omistaja ei pelkää näkyvillä olemista, vaan nauttii siitä, että saa ympärillään olevat ihmiset nauramaan vitseillään. Keltainen kuplavolkkari on jo sinällään kannanotto huumorintajuisen maailman puolesta!

Värin lisäksi myös auton merkkiin liitetään helposti tiettyjä mielikuvia, jotka saattavat mennä helposti metsään. Esimerkiksi Audin omistajat ovat usein kuljettajia, joiden maailmankatsomus on elitismiin taipuvainen. BMW:lla ajaa moni markkinointi- ja myyntialalla toimiva. Nissanin valitsee moni konservatiivi ja Skoda löytyy monelta perheelliseltä.